Δίνει τη… σκυτάλη στους νέους καλλιτέχνες
Τη… σκυτάλη στους νέους καλλιτέχνες δίνει ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων 2018, μετά από μια σειρά συλλεκτικών μεταλλίων, που φιλοτέχνησαν τα προηγούμενα χρόνια ο διευθυντής του Ά Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Θεόδωρος Παπαγιάννης και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Σκαλκώτος.
Με πρωτοβουλία του τελευταίου και τη συμφωνία της Οργανωτικής Επιτροπής του Ioannina Lake Run, που στοχεύει στη σύνδεση του αθλητισμού με τον πολιτισμό, το φετινό μετάλλιο θα φιλοτεχνηθεί από τους δευτεροετείς φοιτητές του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του τοπικού ΑΕΙ.
Υπό την καθοδήγηση του κ. Σκαλκώτου, πάνω από δέκα προτάσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και αυτή που θα αποτελέσει τη βάση για το φετινό μετάλλιο και θα δοθεί, όπως πάντα, σε όλους όσοι συμμετέχουν στους αγώνες της διοργάνωσης το διήμερο 22 και 23 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να επιλεγεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Η πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων καλλιτεχνών στη διοργάνωση έχει διττό σκοπό. Αφενός, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να αποτελέσει την αφορμή ώστε οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τον εφαρμοσμένο χαρακτήρα της εικαστικής έκφρασης, αφετέρου να συμβάλει εμπράκτως στη διασύνδεση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την τοπική κοινωνία, μέσα από το δρομικό κίνημα.
«Το μετάλλιο αποτελεί ένα αντικείμενο design, που είναι πιο “δημοκρατικό” από ένα έργο τέχνης», σημειώνει ο κ. Σκαλκώτος και εξηγεί: «Ο πόθος κάθε εικαστικού είναι να δει το έργο του σε ένα μουσείο. Στο design, όμως, η φιλοσοφία είναι διαφορετική. Το παραγόμενο έργο πρέπει να πάει στον κόσμο, στις λαϊκές αγορές, όπως λέμε. Ο συγκερασμός των δύο είναι ο στόχος μας. Ορμώμενοι από τους κανόνες της εικαστικής τέχνης, οι φοιτητές καλούνται να προσαρμόσουν την πρότασή τους σε ένα χρηστικό αντικείμενο, που θα φτάσει στα χέρια των δρομέων».
Η διαδικασία, από τον σχεδιασμό μέχρι τη δημιουργία των εκμαγείων, ήταν κάτι στο οποίο οι φοιτητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό και, όπως επισημαίνουν, η έρευνα που προηγήθηκε, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δημιουργική, καθώς άνοιξε «νέους δρόμους» και στάθηκε αφορμή για νέες ιδέες. Το μεγαλύτερο «κέρδος» από την όλη διαδικασία, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι αλλά και ο κ. Σκαλκώτος, ήταν ότι δούλεψαν ως ομάδα, στο εργαστήριο Γλυπτικής, για πολλές ώρες, αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις, έμαθαν ο ένας από τον άλλον και αποκόμισαν μια σημαντική εμπειρία.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους δευτεροετείς φοιτητές του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και φυσικά τον Χρήστο Σκαλκώτο, καλώντας παράλληλα την τοπική κοινωνία να «αγκαλιάσει» και να αξιοποιήσει με κάθε ευκαιρία το ανθρώπινο δυναμικό συνολικά του Ιδρύματος, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την προσφορά του στην πόλη.